Terapia cognitiv-comportamentală
Blaise Pascal spunea că „Omul este ceea ce gândește.” dar și ceea ce simte, aș adăuga eu.
La ce te duce gândul când auzi cuvântul psihoterapie? Până nu demult acest termen era asociat cu psihanaliza, școala care a dominat concepția populară despre terapie de-a lungul secolului trecut. Dar omul secolului XXI merită o terapie modernă, cu tehnici validate științific, cu rezultate vizibile, măsurabile și observabile.
Terapia Cognitiv – Comportamentală (TCC), cea mai răspândită modalitate terapeutică prin conversație, reprezintă o sinteză a mai multor abordări teoretice diverse. În zilele noastre, când se menționează cuvântul „psihoterapie” oamenii se vor gândi automat la TCC, la fel cum altădată se gândeau la psihanaliză.
TCC reprezintă baza, nucleul în jurul căruia s-au dezvoltat terapiile moderne care formează „al treilea val” în abordările psihoteraputice: Terapia comportamentală dialectică (M. Linehan), Terapia Schemelor Cognitive (J. Young), Terapia prin Acceptare și Angajament (S. Hayes), Terapia cognitivă bazată pe mindfulness (Segal, Wiliams, Teasdale), Terapia centrată pe Scheme Emoționale (R. Leahy) ș.a.
La baza paradigmei TCC stă un model foarte simplu, dar eficient: modul în care oamenii gândesc despre situațiile în care se află influențează modul în care ei simt și acționează. Schimbând modul în care gândesc, oamenii se vor simți și se vor comporta diferit.
TCC :
- Este o terapie relativ de scurtă durată.
- Este centrată pe problemă și orientată către rezultate.
- Se centrează inițial pe probleme actuale.
- Este structurată și directivă.
- Este educațională.
- Se bazează pe o relație de colaborare între terapeut și client.
- Apelează regulat la practica temelor pentru acasă.
- Folosește tehnici diverse pentru schimbarea modului de gândire, a stării emoționale și a comportamentului.
Această formă de terapie are drept obiectiv învățarea deprinderilor de care ai nevoie pentru a-ți rezolva propriile probleme. Odată formate, noile deprinderi te vor ajuta să ai grijă de starea ta de bine si de sănătatea ta psihică, devenind astfel propriul terapeut.