ce NU este autocompasiunea

Să te tratezi pe tine însuți cu bunătate iubitoare poate fi un concept dificil de înțeles. Cultura noastră nu promovează autocompasiunea ca pe o virtute. Mulți oameni întâmpină greutăți în înțelegerea și practicarea autocompasiunii din cauza prejudecăților preluate de la părinți sau din mediu. Dacă ai citit articolul despre criticul interior și ești interesat despre cum îi poți face față, te invit să citești în continuare despre cele mai comune credințe greșite pe care oamenii le au despre autocompasiune.

„Autocompasiunea înseamnă să-mi plâng de milă, să mă victimizez.”

Chiar dacă mulți oameni sunt de părere că autocompasiunea înseamnă a-ți plânge de milă, realitatea este că autocompasiunea înseamnă exact contrariul. Când te victimezi, îți spui „săracul de mine, ce mi se întâmplă mie…”.  Simțind autocompasiune te tratezi pe tine însuți așa cum a-i trata o persoană dragă care trece printr-o experiență dificilă. Recunoști că viața e grea pentru toată lumea, că mai sunt și alții care trec chiar acum prin ceea ce treci tu. Cercetările arată că persoanele care simt autocompasiune nu se focusează excesiv pe propriul distres, ci sunt capabile să aibă o perspectivă mai amplă asupra situației. De asemenea, sunt mai puțin dispuse să rumineze ori să exagereze gravitatea problemei. Practicând autocompasiunea îți amintești că toți oamenii au parte de suferință din când în când, dar durerea vine și apoi trece.

„Autocompasiunea este pentru oameni slabi. Trebuie să fiu puternic și să fac față  greutăților vieții.”

O altă temere a oamenilor este faptul că autocompasiunea îi va face slabi și excesiv de vulnerabili. În realitate, practicând autocompasiunea îți vei da seama că vulnerabilitatea face parte din însăși condiția de a fi om, că uneori suntem vulnerabili iar alteori puternici. Acceptarea vulnerabilității îți va da încredere în tine, îți va oferi forța și curajul de care ai nevoie pentru a intra în contact cu resursele tale interioare, care te vor ajuta să depășești situația grea. Autocompasiunea crește reziliența în fața dificultăților, te ajută să le accepți și să le depășești. Practicând zilnic autocompasiunea vei fi capabil să faci față mai bine unor situații neprevăzute care ar putea apărea, pierderea jobului, divorț, pierderea unei persoane dragi, o boală cronică, o traumă.

„Să practic autocompasiunea înseamnă să fiu egoist și centrat pe mine, ignorând nevoile și suferința altor oameni.”

Unii oameni se îngrijorează că autocompasiunea îi va face să simtă mai puțină compasiune față de ceilalți, că vor fi preocupați doar de necazurile proprii, ignorând nefericirea altor oameni. Adevărul este că atunci când îți acorzi iubire și grijă ție însuți, când ești conștient de nevoile tale emoționale și responsabil de împlinirea lor, îți rămâne mult mai multă energie psihică pentru a fi sensibil la nevoile altora. Studiile arată că persoanele care practică autocompasiunea sunt mai grijulii și mai suportive în relația de cuplu, găsesc mai ușor o cale de mediere în situații conflictuale și simt mai multă compasiune față de ceilalți. Când ești bine cu tine, ești mai bine cu ceilalți.

„Autocompasiunea o să mă facă leneș, nu o să mai am motivație să performez, o să pierd vremea stând pe canapea, navigând pe internet și mâncând dulciuri.”

Să nu-ți fie teamă că practica autocompasiunii te va face indulgent cu tine însuți, vei vedea că în realitate vei reuși să fii și mai motivat. Practicând autocompasiunea îți va păsa de tine mai mult, vei dori pentru tine tot ceea ce este mai bun și vei avea grijă să faci tot ce poți pentru a obține ceea ce îți dorești. Vei fi interesat de sănătatea și de starea ta de bine pe termen lung, în loc să cedezi plăcerii de moment de a mai mânca încă o prăjitură sau a mai bea încă o bere. Te vei purta cu tine așa cum se poartă o mamă bună cu copilul ei, nu îl lasă să mănânce toată cutia cu înghețată, în schimb știe cum să-l convingă să-și mănânce legumele. Studiile arată că practica autocompasiunii determină oamenii să adopte comportamente benefice pe termen lung, să mănânce mai sănătos, să facă sport mai des, să bea mai puțin și să meargă regulat la doctor.

„Dacă practic autocompasiunea voi fi prea blând cu greșelile mele și aș putea răni foarte ușor alți oameni.”

O altă teamă des întâlnită este aceea că autocompasiunea determină oamenii să-și găsească scuze pentru comportamentele inadecvate față de ceilalți. De fapt, autocompasiunea te va ajuta să eviți să simți rușine atunci când greșești, îți va aminti că greșeala e omenească și se poate repara. Te va face să te simți în siguranță și să recunoști mai ușor partea ta de responsabilitate în cazul unui conflict, în loc să-l învinuiești automat doar pe celălalt.  Oamenii care practică autocompasiunea nu se judecă aspru nici pe ei, nici pe ceilalți, își cer scuze mai ușor și acceptă natural scuzele celorlalți, sunt asertivi și înclinați spre găsirea unor soluții de tip „win-win” în cazul conflictelor.

„Dacă renunț să mă critic nu voi reuși niciodată să-mi ating obiectivele. Autocritica mă ajută să am succes. Autocompasiunea este pentru alții, eu am standarde înalte, vreau să reușesc în viață.”

Mulți oameni sunt de părere că dacă renunță să se mai blameze atunci când greșesc vor greși mai des și își vor pierde motivația pentru a se autodepăși și a-și atinge obiectivele. Dacă te afli printre cei obișnuiți să se critice pentru a se motiva, observă cum te simți atunci când o faci, observă ce se întâmplă cu încrederea în tine, crește sau scade? Nu cumva confunzi motivația cu teama de eșec? Atunci când nu te judeci aspru pentru greșeli, simți mai puțină rușine și frică de a greși și ești mai înclinat să o iei de la capăt pentru a ajunge acolo unde îți dorești. Ești asemenea unui copil care învață să meargă, mai cade din când în când, apoi se ridică și o ia de la capăt. Practica autocompasiunii te va ajuta să-ți împlinești cele mai îndrăznețe visuri, nu pentru nu ești suficient de bun exact așa cum ești, ci pentru că îți pasă de tine și vrei să-ți atingi întregul potențial. 

În articolul următor îți voi arăta care sunt diferențele dintre autocompasiune și stima de sine. Până atunci, dacă dorești să-ți măsori nivelul autocompasiunii o poți face aici, completând chestionarul dezvoltat de Dr. Kristin Neff.

Bibliografie: The Minful Self-Compassion Workbook: A Proven Way to Accept Yourself, Build Inner Strenght, and Thrive