poveste despre furie

„Într-o zi Buddha vizita un sătuc. Devenise brahman și călătorea din oraș în oraș pentru a-și face cunoscut mesajul. Era atât de popular, încât mulți oameni, când auzeau că venea Buddha, dădeau fuga să-l asculte. Drept urmare, mulți alți brahmani și-au pierdut publicul.

Un brahman era atât de supărat pe Buddha, încât l-a găsit și s-a dus la el noaptea târziu. Era furios! „Nu ai niciun drept să-i înveți pe alții”, a strigat el. „Ești la fel de prost ca toți ceilalți. Nu ești decât un impostor!”

Buddha i-a zâmbit brahmanului și l-a ascultat până când acesta s-a oprit din țipat. Când brahmanul a terminat, Buddha stătea liniștit, zâmbindu-i. Acest lucru l-a înfuriat și mai tare pe brahman. „De ce stai acolo zâmbind? Ce ai de spus?”

Atunci Buddha a vorbit. „Spune-mi ceva, brahmane, vin câteodată prieteni, colegi și neamuri la tine acasă, ca oaspeți?”

„Da”, a răspuns brahmanul

„Și mai spune-mi ceva, brahmane”, a continuat Buddha. „Le oferi mâncare și delicatese când vin?”

„Da”, a răspuns brahmanul, „le ofer”.

„Și mai spune-mi ceva, brahmane, a continuat Buddha. „Dacă nu le acceptă, cui îi revin mâncărurile acelea?”

„Ei bine, presupun că, dacă nu le acceptă, mâncărurile acelea îmi revin mie.”

„Da”, a spus Buddha. „În același fel, brahmane, eu nu îți accept furia și criticile. Sunt ale tale.”

Brahmanul era uluit și nu a știut ce să răspundă. Furia continua să fiarbă în el, dar nu avea unde să o verse. Nimeni nu i-o accepta și nimeni nu i-o lua.

Buddha a continuat: „Vorbele cu care m-ai insultat pe mine, care nu mă simt insultat, vorbele cu care m-ai batjocorit pe mine, care nu mă simt batjocorit, vorbele cu care m-ai ocărât pe mine, care nu mă simt ocărât, vorbele acelea nu le accept de la tine. Sunt toate ale tale, brahmane. Sunt toate ale tale.”

„Dacă te înfurii pe mine, iar eu nu mă simt insultat, furia cade pe tine. Ești singurul care devine nefericit. Tot ce ai făcut a fost să te rănești singur. Dacă vrei să încetezi să te rănești singur, trebuie să te lepezi de furie și să începi să iubești.”

„Oricine întoarce insulta celui care îl insultă, întoarce batjocura celui care îl batjocorește, întoarce ocara celui care îl ocărăște, mănâncă și se întovărășește cu persoana aceea. Dar eu nici nu mănânc și nici nu mă întovărășesc cu tine. Toate sunt ale tale. Toate sunt ale tale.”