acțiuni către fericire (3)

Ajuți în mod spontan un vecin să-și care cumpărăturile, te oferi voluntar să preiei o sarcină de serviciu în locul colegului de birou suprasolicitat, stai cu copilul prietenei care are ceva urgent de făcut, te duci în vizită la spital la o rudă bolnavă, dai un telefon unei persoane despre care știi că e singură și se va bucura mult să te audă…

Nu-i așa că ai prins ideea? Acordă-ți puțin timp pentru a reflecta. Amintește-ți ultima faptă bună pe care ai făcut-o din proprie inițiativă, fără să fi fost solicitat/ă în vreun fel, fără a aștepta ceva în schimb. Cum te-ai simțit după? Nu-i așa că recunoștința din ochii celuilalt ți-a luminat ziua? Când fiica mea era în clasele primare m-am dus într-o zi la școală și i-am mulțumit profesoarei de limba engleză pentru felul în care se ocupă de copii la clasă. Profesoara s-a bucurat mult și mi-a răspuns cu o expresie pe care o auzeam pentru prima data: „You made my day”. Când auzi că ceva din ce ai făcut sau ai spus îi face ziua mai bună celuilalt, automat te simți mai bun, mai valoros, ziua ta devine mai frumoasă.

Rezultatele unor studii din cadrul curentului pozitiv susțin că dacă faci, la întâmplare, cinci fapte bune pe săptămână, nivelul de fericire îți crește în mod simțitor.

Profesorul Martin Seligman spune în cartea sa, Flourish, că „noi, oamenii de știință, am descoperit că o faptă bună produce cea mai sigură creștere instantanee a stării de bine dintre toate practicile pe care le-am testat”.