acțiuni către fericire (4)

Când ai nevoie să te simți liniștit/ă, să-ți redobândești calmul și încrederea în capacitatea ta de a face față unei situații poți apela mereu la o tehnică cât se poate de simplă – meditația. Meditația de tip mindfulness înseamnă atenție conștientă.

Cea mai la îndemână formă de practicare a meditației este observarea propriei respirații. Respirația este permanent cu tine, fie că o observi, fie că nu. Tot ceea ce ai de făcut este să-ți fixezi atenția, cu detașare, asupra mișcărilor simple de inspirație și expirație. Urmărește cum trece aerul prin nări, observă senzația care apare atunci când aerul îți atinge nările.  Doar atât. Nimic mai mult.

Simplul act de a-ți concentra atenția asupra respirației produce claritate mentală și ordonare a conștiinței, îți permite să faci un pas înapoi din fața oricăror probleme cu care te confrunți și să reacționezi în fața lor cu calm și obiectivitate. Dacă te simți copleșit/ă de evenimente, gânduri intense sau emoții puternice, orientează-ți pur și simplu atenția către respirație. Nimeni nu va observa că meditezi.

Exersează meditația prin concentrarea asupra respirației pentru cel puțin cinci minute în fiecare zi, timp de două săptămâni. Cercetătorii au adunat dovezi consistente prin analizarea creierelor oamenilor înainte și după meditație. Meditația practicată zilnic îți poate „reactiva permanent” creierul pentru a crește nivelul de fericire, dezvoltă părțile creierului asociate cu compasiunea și conștiința de sine și diminuează activitatea cerebrală în zonele asociate stresului.

Profesorii de meditație Christiana Feldman și Jack Kornfield (1991) evidențiază modul prin care practicarea meditației crește nivelul de fericire: „Doar atenția simplă este cea care ne permite să ascultăm cu adevărat ciripitul păsării, să vedem în profunzime splendoarea unei frunze de toamnă, să atingem inima cuiva și să fim atinși.”