Ce este mindfulness-ul? Este mindfulness-ul cu adevărat folositor?
Răspunsul la aceste întrebări ține, în cele din urmă, de disponibilitatea și motivația fiecăruia de a înțelege cu adevărat acest concept, pe de o parte extrem de simplu, pe de altă parte foarte profund, cât și de experiența practicii personale. Scopul acestui articol este doar acela de a-ți trezi curiozitatea asupra acestui vast subiect.
O traducere aproximativă a expresiei mindfulness ar fi prezență conștientă. Starea de mindfulness înseamnă a te trezi, a recunoaște ce se întâmplă acum, în acest moment, cu o atitudine prietenoasă, fără judecată. „Cum adică să mă trezesc?”, vei spune. „Că doar nu dorm!”. Ești sigur/ă că nu „dormi”? Poți spune cu mâna pe inimă că îți trăiești cu adevărat viața și nu viața te trăiește pe tine?
Ni se întâmplă adesea să trecem prin viață ca și cum am dormi. Avem tendința să răspundem mereu în același fel atunci când ne confruntăm cu același tip de situație. Ne este mai ușor așa, economism energia psihică. Nu ne dăm seama că în timp devenim „roboței”. Ne „agățăm” strâns de ceea ce ne produce plăcere, cum ar fi mâncatul în exces fără a fi conștienți de gustul alimentelor consumate, navigatul pe internet fără un scop precis, consumul de alcool, uitatul la TV, jocurile pe calculator etc. Oare facem toate aceste lucruri doar pentru că ne fac să ne simțim bine? Nu cumva le facem pentru a umple un gol, pentru a reduce disconfortul pe care îl simțim în corp și în inimă? Condamnăm sau respingem instinctiv ceea ce nu cunoaștem sau nu ne place, înainte de a încerca măcar să înțelegem. Dar este acesta un răspuns pe care noi l-am ales? Ar putea fi practica mindfulness o soluție pentru a ieși de pe pilot automat și a începe, puțin câte puțin, să fim din nou prezenți în viața noastră?
Mindfulness-ul este o capacitate care ne permite să acționăm conștient, nu doar să reacționăm la ceea ce se petrece în momentul respectiv. E o modalitate de a relaționa cu toată experiența, fie ea pozitivă, negativă sau neutră, astfel încât suferința din viața noastră să se reducă considerabil, iar starea de bine să se amplifice.
Practicarea prezenței conștiente, cu intenție, aduce lupa conștientizării asupra reacțiilor noastre. Victor Frankl, supraviețuitor a patru lagăre de concentrare naziste și autorul cărții, Omul în căutarea sensului vieții, spunea că „între stimul și răspuns există un spațiu. Acolo se află puterea noastră de a alege un răspuns. De acel răspuns depinde creșterea și libertatea noastră.”.
Ca să avem șansa să decidem conștient răspunsul avem nevoie să ne oprim o clipă, să ne tragem sufletul – respectiv să ne observăm pe noi înșine, care sunt gândurile care apar în situația respectivă, ce emoții însoțesc acele gânduri, cum este respirația noastră, ce senzații simțim în corp… Toate acestea ne vor ajuta să fim cu adevărat prezenți în experiență. Acest gen de atenție generează energie, claritate a minții și bucurie. Luăm o pauză eliberatoare de la preocuparea permanentă pe care mintea noastră o are asupra evenimentelor trecute sau viitoare.
Beneficiile practicii mindfulness în reducerea stresului și creșterea stării de bine din punct de vedere fiziologic și psihologic sunt certificate de nenumărate cercetări, precum și de mărturiile a zeci de mii de oameni care au introdus în viețile lor această practică, atât formal – prin cursuri , cât și informal – prin studiu individual și practică zilnică. În ciuda provocărilor inerente cultivării și susținerii disciplinei legate de starea de atenție și prezență conștientă în situații obișnuite, de zi cu zi, mulți practicanți relatează că se simt mult mai relaxați, mai plini de speranță, au mai multă încredere în sine, au o mai mare pace a minții și fac față stresului mult mai bine, acasă sau la muncă.
Pentru a practica mindfulness avem nevoie de trei elemente: inspirație, informație și practică.
Inspirația se construiește prin fixarea intenției, ne amintește de ce facem ceea ce facem, ne dă direcție și scop. Când vine momentul să ne așezăm pentru meditație mintea noastră nu ține cont de acest lucru și zboară în toate direcțiile, așa cum face în mod obișnuit. Inspirația ne ajută să rămânem motivați pentru a continua meditația păstrând mereu în minte și în inimă scopul propus.
Informația se referă la dorința permanentă de a cunoaște, de a înțelege conceptul de mindfulness. Nu este suficient să citim o singură carte sau un articol și să începem să practicăm așteptându-ne la rezultate miraculoase în scurt timp. Informația mereu actualizată ne ține pe făgaș. Prima dată citim pentru a ne informa asupra unor lucruri pe care nu le cunoaștem foarte bine, apoi citim pentru a menține informația proaspătă în memorie și a ajunge la noi niveluri de înțelegere.
Practica transformă intențiile și obiectivele propuse în realitate. Meditația, ca practică necesară cultivării stării de mindfulness, este o abilitate, asemenea abilității de a cânta la pian. Pentru a deveni mai buni avem nevoie să exersăm zilnic. Dacă exersăm mereu aceeași melodie, vom ajunge să ne plictisim. În mod similar meditația trebuie să evolueze și să se dezvolte pentru a rămâne interesați de practică.
Există o largă varietate de tipuri de meditație ghidată accesibile oricui își dorește să practice: scanarea corpului, concentrarea asupra respirației, meditația pentru bunătatea iubitoare și autocompasiune și multe altele. Practica zilnică a meditației, începe cu zece-cincisprezece minute mărind treptat timpul, în funcție de posibilitățile și disponibilitatea fiecăruia. Pe măsură ce durata unei sesiuni va crește, te vei observa savurând cu toată ființa acest minunat sentiment de bunăstare pe care îl dă meditația. În timp, practica zilnică a meditației va conduce la extinderea stării de mindfulness în viața de zi cu zi. Vei putea fi prezent în experiența ta atunci când iei masa, când faci o plimbare, când speli vasele, când te speli pe dinți, când stai de vorbă cu cei dragi și nu numai.
Mindfulness înseamnă, în cele din urmă, „a ști ce trăiești în timp ce trăiești”.
Nu ai nimic de pierdut dacă încerci, iar viața ar putea să capete dintr-o dată mai multă savoare, gust, sunet, culoare și sens.